Fyn Rundt 2018 I DÆC – 2. Etape: Faldsled – Mesinge

Der var kurs mod Mesinge efter fredagens maratonetape, hvor lørdagens nordgående togt bød på ca. 125 km. Rugbrødsmaskinerne var tanket op med kulhydrater, og lommerne fulde af hjemmelavede flapjacks og canadiske ahornsirup-gels. Seks mand stod klar på startrampen parat til 2. etape: Faldsled – Mesinge.

Men først blev der naturligvis tanket komplekse kulhydrater
Men først blev der naturligvis tanket komplekse kulhydrater

Langs den sydfynske riviera

Ruten var lagt kystnært, så rytterne dagen igennem kunne holde sig kørende på salte skumsprøjt og den liflige duft af tang og blottet havbund. Dagens hold bestod af FormandenNæstformanden – der i dagens anledning fik smurt den knastørre og skramlende kæde på sin lånecykel – KassererenJoachim, Sille og evigheds-stagiaire/mekaniker Jacob, som servicerede cykler med kæderens og jordbærduft inden afgang.

Inden afgang blev der skruet på skruet, smurt kæder og sparket dæk
Inden afgang blev der skruet på skruet, smurt kæder og sparket dæk

Ude på landevejen kom der efter en rolig start fart i cyklerne. I Svendborg takkede Jacob af og vendte retur mod Faldsled imens resten af flokken drog videre nordpå. Der var ro på bagsmækken og etape udviklede sig efterhånden som en doven sprinteretape i Tour de France. Ingen action, intet initiativ og med feltet rullende i behersket tempo langs duvende marker og det azurblå sydfynske farvand. Masser af tid til skønne tv-billeder.

Dagens mest actionmættede tidspunkt indtraf kort efter ankomsten til Nyborg. Først gave Kassererens rute de slumrende cykelryttere en brat opvågen med en grufuld grusvejsstigning ved Nyborg Slot, der snildt kunne gøre sig i Strade Bianche, og dernæst i et søvnigt villakvarter. Netop som han koketterede med gode råd til at undgå at påkøre vej-chikanerne lød et højt knald fra bagdækket. En punktering og en kortvarig pause til rytterne, der efterhånden kunne bryste sig af en godt brunt og brændt tan i den stegende hede. Hurtigt slangeskift og så videre.

Bagholdsangreb på nedkørslen

Efter Nyborg begyndte en vis akkumuleret træthed at indfinde sig hos flere ryttere. Med omtrent 40 km. tilbage af dagens etape satte Formanden sig frem i en føring på de snoede landeveje og med sin jernnæve tog kvælertag på feltet og satte et malende tempo i de naturskønne omgivelser. Nok til at alle mand kunne sidde med og hurtigt nok til at fjerne eventuel lyst til angreb. Det var som et se en Team Sky enmandshær i aktion.

Ud af det blå kom pludselig et angreb på den indlagte spurt ved Kerteminde. Som en trold af en æske stak Joachim på nedkørslen til den østfynske havneby – hans hjemmebane – og sprintede afsted mod byskiltet. En rådvild Formand kiggede sig tilbage. Ingen fulgte efter for at lukke hullet. Instinktivt rejste han sig i pedalerne og satte jagten ind. Med en halsbrækkende nedkørsel og en tænderskærende kraftudladning lykkedes det Formanden at klemme sig først over bygrænsen.

En rund og tilfreds Formand
En rund og tilfreds Formand

Klassisk sprinterfinale i Mesinge

Da rutens kilometer så småt begyndte at rinde ud, skete der det, som så ofte sker på de dovne sprinteretaper. Positionskampen tager til og tempoet ryger ubønhørligt i vejret på vej mod finalen. Der var en uudtalt forståelse af vigtigheden i at spurte sig til sejr ved byskiltet i Mesinge og stemningen var elektrisk de sidste kilometer før hårnålesvinget på Hindsholmsvej.

Formanden holdt sin position i front og åbnede en lang spurt fra spids. Mærket af det hårde føringsarbejde og den indlagte Kerteminde-spurt synedes det som et håbløst foretagende. Bagved nærmede den nyopfundne sprinterkanon, Spurven fra Glumsø, sig Formandens forhjul med hæsblæsende fart. Det var tydeligt at hjemmebanen endnu engang motiverede til angreb – og endnu nægtede Formanden lokalhelten, med sin umættelig appetit på skiltespurtesejr, at smage sejrens sødme foran hjemmebanepublikummet. Med en afslutning der næsten skulle afgøres på målfoto klemte en fuldkommen tømt Formand sig akkurat først over stregen.

En varm velkomst

De sidste kilometer ud til slutdestinationen i sommerhuset ved Bogensø var ren paradekørsel og afrunding af de (næsten) overståede etaper. Der var bred enighed om at alle havde kørt solidt og taget rimelig del i føringsarbejdet. Særligt Sille blev fremhævet for sin heroiske indsats – med en hidtidig rekord på 85 km som længste tur før weekenden, var der en eftertrykkelig forbedring med henholdsvis 150 og 125 km i sadlen fredag og lørdag. Også Joachims udvikling især på bakkerne og forbedringen af dieselmotoren på de lange stræk blev noteret. Rutekaptajnen levede endnu engang op til sin status som Capitain de Route og stifinder deluxe med sin naturskønne og (vigtigst af alt) asfalterede rute rundt om Fyn. Spurven fra Glumsøs transformation til pludselig at kunne gøre sig i intense sprinterdueller uden at miste antrittet på bakkerne blev også bemærket og slutteligt blev også Formandens nyfundne evne til at begrænse sig selv i føringsarbejdet uden at mose hele toget synder og sammen i vanlig stil på landevejsstykket og sørge for at trække alle mand med fra Nyborg til Kerteminde.

Velankommen til Mesinge tog de selvopofrende supersoigneurs imod med kolde drikke og forsyninger. Herefter stod resten af dagen på restitution i vandet, Tour de France i TV og et overdådigt festmåltid om aftenen til fejringen af endnu en vellykket etape, får søndagens afrundende paradekørsel ind til Odense.

Velankommet til Mesinge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *